Рекламувати смачні та ніжні капкейки просто не бачу сенсу. Думаю їх полюбляють і дорослі і діти. Ці маленькі та апетитні міні-тортики просто не можуть залишити байдужим нікого, адже вони не тільки смачні алей такі незрівнянно гарні. Тому пропоную готувати їх якого мого частіше. Адже це так просто і весело. Ніжний бісквіт в поєднанні з повітряним кремом, що просто тане в роті, ну що може бути краще, думаю, що нічого 😉
Звичайно оцінка тільки «СМАЧНО» 😉
Інгредієнти (за основу виміру брався стакан на 250 мл.):
- Борошно – 1,5 стакану.
- Цукор – 1 стакан.
- Сіль – ? ч.л.
- Розпушувач – ? ч.л.
- Масло – 100 г.
- Яйце – 1 шт.
- Сметана – ? стакану.
- Молоко – ? стакану.
- Ванільний цукор – 1-2 пакетики.
Для крему:
- Цукрова пудра – 1,5 стакана.
- Вершкове масло (не менше 82 % жирності) – 100 г.
- Вершки (бажано 10 % жирності) – 1-2 ст.л.
- Ванільний цукор – 1 пакетик.
- Какао (для шоколадного кольору).
Вершкове масло розтоплюємо до рідкого стану ідаємо трохи охолонути. В цей час в глибокій мисці змішуємо вінчиком до однорідності цукор, яйце, ванільний цукор, сметану та молоко. Потім додаємо вже охолонувши масло і знову ретельно перемішуємо.
В окремій мисці змішуємо борошно з сіль та розпушувачем.
Отриману суміш просіюємо через сито в масляну суміш.
Гарно вимішуємо вінчиком або міксером до однорідності.
Тісто має бути як густа сметана. Залишаємо тісто відпочити хвилин 15. Далі за допомогою чайної ложки викладаємо готове тісто до формочок (бажано в них ще вкласти паперові формочки), заповнюючи їх на 2/3 (кекси піднімуться).
Піч розігріваємо і ставимо туди деко з формочками. Випікаємо при 180 градусах близько 10-15 хвилин (в залежності від вашої печі). Під час випікання зайвий раз не рекомендую відкривати піч, щоб кексики не впали. Готовність перевіряємо після 8-10 хвилини сірником чи зубочисткою, після протикання вона має залишатись сухою, це означає що основа для капкейка готова.
Готові кекси виймаємо з печі і залишаємо повністю охолонути перш ніж прикрашати кремом, інакше крем розтане і розтечеться.
Поки кекси охолоджуються ми готуємо крем.
Масло для крема потрібно заздалегідь вийняти з холодильника, щоб воно стало мяким. Після чого збиваємо масло міксером на середній швидкості до білого кольору. В масло просіюємо через сито цукрову пудру. Це потрібно, щоб в крем не потрапили грудочки і він був більш ніжним. Далі долаємо ванільний цукор та вершки. Збиваємо все міксером протягом декількох хвилин. Дивимось щоб крем набув пухку та ніжну консистенцію крема.
В готовий крем для кольору можна додавати трохи какао або сухих харчових барвників. Сиропи та рідини краще не додавайте, бо крем втратить свою структуру та розшарується (в мене так і сталося з однією партією). Цього разу я готувала капкейки з білим і шоколадним кремом.
Крем набираємо в кулінарний шприц і прикрашаємо повністю охолонувши капкейки по колу, формуючи гарний візерунок і стійку «шапочку». Зверху можна притрусити різними посипкам для краси. Я також використовувала кокосову стружку для шоколадних капкейків.
Останній важливий крок, це залишити капкейки в холодильнику годин на 8, щоб вони відпочили, а крем набув ніжного та приємного смаку, позбувшись характерного аромату вершкового масла. Зберігати капкейки в холодильнику необхідно під кришкою або в герметичному посуді.
Все після годин очікування наші незрівнянні ласощі готові, можна налітати 😉
Смачного 😉
Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))