Ця закваска вам знадобиться для приготування традиційного польського супу «Журек». А також якщо ви вирішите приготувати звичайний білий борщ. В Польщі вже давно її не готують вдома, адже закваска продається майже в усіх магазинах. Але оскільки в нас її купити неможливо, а суп дійсно смачний та й готується закваска дуже легко та швидко, то чому б не приготувати її самому в дома.
Але попереджаю завчасно закваска має постояти 3-4 дні, лише тоді вона готова і її можна використовувати для приготування супу, тому враховуйте цей час обов’язково.
Інгредієнти:
- Кип’ячена і охолоджені вода – 500 мл.
- Житнє борошно – 10 ст. л. (без гірки).
- Часник – 4 зубчика.
- Лавровий лист – 2-3 листочки.
- Перець горошком – 3 горошини.
- Житній хліб – 1 великий шматок.
Беремо скляну банку (в мене 3 л. лише тому, що меншої на той момент не знайшла) або глиняний глечик та ретельно його миємо та висушуємо. Бажано простерилізувати над паром, щоб вбити бактерії та мікроорганізми, що можуть в результаті бродіння закваски зіпсувати її (з’явиться пліснява).
В банку наливаємо воду (охолоджену), додаємо туди борошно, зубчики часнику (очищені), лавровий лист, перець та все ретельно перемішуємо. Зверху обережно кладемо шматок хліба. Накиваємо банку марлею в декілька шарів і зав’язуємо її мотузкою або резинкою.
Банку ставимо в тепле місце для бродіння на 3-4 дні. Кожний день один раз обережно помішуємо закваску і знову ставимо бродити. У готової закваски кислий запах. Коли вона готова проціджуємо закваску через дрібне сито в чисту пляшку і закриваємо її кришкою. Те, що залишиться в ситі викидаємо.
Готову закваску можна зберігати в холодильнику до місяця і використовувати по мірі необхідності. В пляшці з’явиться знизу шар борошна. Так і потрібно, саме це борошно і буде трохи згущувати наш супчик. Перед використання закваски пляшку треба гарно стряхнути, щоб всі шари перемішались.
УВАГА: Якщо в процесі бродіння в банці з закваскою з’явиться пліснява, то таку закваску не можна використовувати її слід викинути. Будьте уважні, використовуйте тільки свіжі продукти та стерилізуйте банку для уникнення такої ситуації. В мене наприклад перша закваска саме так і зіпсувалась, а друга вже вийшла чудово. Тому успіхів вам 😉
Смачного 😉
Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))