Ось знайшла в інтернеті рецепт дуже смачної та ніжної паски, яка дуже легко готується і гарно виходить у 100% випадках. Паска дійсно дуже смачна, неймовірно ніжна, повітряна, з легким ванільним смаком.
По правді кажучи готувала паску сама перший раз вжитті і дуже переймалась, щоб не вийшов «перший млин комом» але дійсно рецепт настільки простий у своєму виконанні, що паска вийшла і смачна і дуже гарна. В нашій сім’ї багато років підряд паски завжди купувались і зазвичай вони всі були не дуже смачні. Останній раз я їла насправді смачну паску лише в дитинстві, коли її готувала моя бабуся, а з тих пір жодної гарної мені не траплялося. Але ця паска дійсно перевершила всі мої сподівання. НЕЙМОВІРНО ЧУДОВА ПАСКА.
Без перебільшень і зайвих слів оцінка СУПЕР «СМАЧНО»
Спробуйте і переконайтесь самі.
Інгредієнти:
- Борошно – 1,5 кг. (може трохи більше).
- Молоко – 500 мл.
- Дріжджі (СВІЖІ – НЕ СУХІ – ЦЕ ВАЖЛИВО). – 50 г.
- Яйця – 6 шт.
- Вершкове масло – 200 г.
- Цукор – 300 г.
- Родзинки – 200 г.
- Цукати -200 г.
- Мигдалеві пластівці – 200 г.
- Ванільний цукор – 1 ч.л.
- Сіль.
- Глазур та прикраси для паски.
З зазначеної кількості інгредієнтів в мене вийшло 4 великі і дві маленькі паски. Якщо хочете поменше, то всіх інгредієнтів беріть в половину менше. Також на ваш особистий смак можна додавати більше або менше цукру. Як по мені, то цукру можна і трохи більше, але я люблю в принципі солодке, тому мій смак не показник. Плюс додати солодкого смаку пасці можна і за допомогою більшої кількості родзинок та глазурі. Замість мигдалевих пластівців можна використовувати будь-які інші горішки на ваш смак, в тому числі звичайний мигдаль, але в такому випадку вам доведеться ошпарювати його кип’ятком і обережно знімати шкірку, лише після цього мигдаль можна дрібно нарізати. Наявність пластівців значно спростить вам життя, адже їх немає потреби додатково підготовлювати.
І так починаємо готувати наші паски. Раджу одразу приготувати всі інгредієнти, щоб були під рукою. Тоді приготування буде більш приємним і швидким. Масло треба завчасно вийняти з холодильника і поставити в тепле місце, щоб воно дуже гарно розтало.
Молоко трохи підігріваємо і гарно розчиняємо в ньому дріжджі (тільки СВІЖІ). Додаємо 500 г. борошна. Дуже гарно все перемішуємо і ставимо в тепле місце підходити.
Опара дуже вибаглива і боїться протягів, тому раджу ставити її або на плиту, поруч з конфоркою на якій щось готується і при цьому ще й вмикати піч, щоб з під низу підігрівала (я робила саме так). До того ж варто замкнути всі двері щоб в кухні було тепло і не було протягів. Також можна просто увімкнути піч на 35-40 градусів і поставити туди опару (трохи при відчинивши дверцята). Опара має збільшитись вдвоє, на це піде приблизно 30 хв.
В цей час ми відділяємо жовтки від білків. Жовтки ретельно розтираємо з цукром і ванільним цукром до білого кольору за допомогою міксера. Для більш насиченого ванільного смаку раджу додавати більше ванільного цукру або дрібку ваніліну.
Білки збиваємо міксером з дрібкою солі до стійких піків.
В цей час наша опара гарно підросла.
Наступним кроком ми додаємо до неї розтерті жовтки, гарно перемішуємо дерев’янною лопаткою. Далі додаємо гарно підтанувши масло, знову перемішуємо. В останню чергу додаємо збиті білки і знову обережно все перемішуємо.
Потім в миску з опарою просіюємо решту борошна через сито.
Просіюємо потроху, постійно гарно вимішуючи після кожної порції. Коли тісто стане більш густим викладаємо його на притрушений борошном стіл і починаємо вимішувати руками, поступово домішуючи потроху борошна. Але будьте обережні не забийте тісто борошном. Спочатку воно буде липнути сильно до рук і столу, буде дуже рідким. Але поступово стане більш стійким і потроху відставатиме від столу, це знак, що потрібно зупинитись, борошна достатньо. Воно має залишатись ще трохи рідкуватим. Якщо взяти в руки буде перетікати з однієї руки на іншу.
Таке тісто викладаємо в велику каструлю, притрушену борошном і зверху на тісто теж сипимо трохи борошна.
Знову ставимо тісто в дуже тепле місце підходити . Воно має збільшитись вдвічі. На це йде близько години. В цей час можете підготовити родзинки, цукати та горіхи. Родзинки необхідно залити кип’ятком на 15 хвилин, після чого воду злити, а родзинки підсушити.
Коли тісто підійшло, додаємо до нього родзинки, цукати та горіхи.
Гарно все вимішуємо і знову залишаємо підходити.
Приблизно через 20 хвилин тісто збільшується вдвічі. На цьому етапі вмикаємо піч САМЕ НА 100 градусів – ЦЕ ВАЖЛИВО. Тісто викладаємо на стіл і за допомогою ножа ділимо на шматочки в розмірі та кількості, відповідній до ваших форм. Якщо у вас металеві форми то на дно форми необхідно покласти трохи промаслений шматочок пергаменту (стінки змащувати НЕ ПОТРІБНО). Але в наш час перед Великоднем можна купити спеціальні одноразові паперові форми для випікання паски. Вони значно спростять вам життя, до того ж мають гарний візерунок і тому паску можна подавати на стіл прямо в них. Якщо у вас саме такі форми то вони взагалі не потребують ніяких додаткових маніпуляцій. Шматочки тіста обережно обкатуємо в руках, формуючи кульки. Кульки викладаємо в форми, заповнюючи трохи менше ніж на половину. Тоді під час випікання паски піднімуться вгору гарною шапочкою. Я в різні форми клала по різному в деякі поменше в інші по більше і прийшла до висновку, що краще за все заповнювати форму саме трохи менше половини, тоді паска виходить найгарніша. Ставимо форми на деко, прикриваємо рушником і залишаємо на хвилин 15 ще раз трохи піднятись.
Після цього ставимо в піч і випікаємо 10 хвилин при температурі 100 градусів, після чого збільшуємо температуру до 180 градусів і випікаємо в залежності від розміру ваших форм і особливостей вашої печі від 30 до 45 хвилин. Готовність перевіряємо зубочисткою, вона має бути сухою після проштрикання паски. Самі ж паски мають піднятися гарними шапочками і трохи підрум’янитись. Готові паски виймаємо з печі і даємо трохи охолонути. В цей час готуємо глазур для паски. Готувати можна по різним рецептам, або використовувати вже готову, яку необхідно тільки розвести. Я купляла саме таку. Вона швидка та легка у використанні. Пасочки покриваємо шаром глазурі та прикрашаємо різними посипками та квітками на ваш смак та вибір.
Перед святом вибір таких прикрас настільки різноманітний, що простір для вашої фантазії просто безкрайній
СМАЧНОЇ ВАМ ПАСКИ
Смачного Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))