Оскільки гарбуз це сезонний продукт, то ви просто зобов’язані встигнути приготувати з нього якомога більше страв восени, особливо коли вибір просто незрівнянних страв з гарбуза є таким великим. І пиріжки з гарбузом є однією з цих страв. Гарантую, що ви просто не зможете встояти перед цими пухкими і ароматними пиріжками, аромат яких не залишить байдужим жодну людину в вашій сім’ї.
А рецепт їх приготування досить простий. Вам знадобиться:
Для тіста:
- Сухі дріжджі – 1 ч.л.
- Пшеничне борошно – 500 гр.
- Сіль – 1,5 ч. л.
- Цукор – 1,5 ст. л.
- Вершкове масло – 30 гр.
- Вода – 310 мл.
Для начинки:
- Гарбуз
- Цибуля
- Сіль
- Перець
- Цукор
- Олія
Ті у кого вдома є хліб опічка можуть зітхнути з полегшенням адже з таким тістом вона впорається на «ура» і збереже ваш час і ваші ручки (своє тісто готувала в хлібопічці), для всих інших нажаль буде трохи складніше, адже доведеться тісто готувати і вимішувати власноруч (для цього вам необхідно буде змішати всі інгредієнти і вимішувати гарно тісто поки воно не перестане липнути до рук). Але не поспішайте засмучуватися через це, адже своє тісто ви зробити дуже швидко і відповідно раніше зможете поласувати смачними пиріжками, тоді як власникам хлібопічок доведеться чекати більше 2-х годин поки буде готове їх тісто в хлібопічці (це її головний мінус) тому вам я раджу тісто поставити готуватись заздалегідь.
Після того як ви вимісили ваше тісто, накриваєте його рушником і залишаєте на 30-40 хв. в теплому місці, щоб воно підійшло. Я клала своє на батарею (в хлібопічці воно чомусь погано підійшло), якщо у вас є спеціальна піч для підйому тіста то це взагалі чудово, можете скористатися нею)). Поки ваше тісто підходить ви готуєте начинку для пиріжків. Для цього гарбуз чистите та миєте, я наприклад одразу купувала чищений і нарізаний на шматки це значно спростило мені життя.
Чистите цибулину (або дві це вже на ваш смак) і дрібно її нарізаєте, після чого ТУШИТЕ в олії з додавання 2 ложок цукру. Я наголошую саме тушите а не смажете, бо смажена цибуля не дасть гарного смаку, а ось цибуля яка 5-10 хвилин (до м’якого стану) потомилась у вас в олії і цукрі (карамелізувалась так би мовити) дасть просто неповторний смак вашим пиріжкам.
Після того як цибуля підтушилась ви додаєте до неї натертий на велику терку гарбуз і тушите все разом, періодично помішуючи ще хвилин 15 (щоб гарбуз теж став м’яким) і все ваша начинка готова.
Далі ви ділите тісто на рівні частинки, з них ліпите кульки, кожну кульку розкатуєте скалкою в кружальця (але УВАГА тісто не повинно бути занадто тонко розкатане, воно повинно бути доволі товстим, бо інакше під час запікання ваш гарбуз просто витече з пиріжка через занадто тонке тісто, як так зіпсувала декілька пиріжків). По центру кожного кружальця викладіть начинку і зліпіть пиріжки як варенички по краям (зліплюйте дуже добре, що гарбуз не витік) після чого викладіть пиріжки на змазане олією деко, швом до низу і залиште ще на хвилин 30-50 в теплому місці для збільшення тіста в розмірі вдвічі.
Далі коли пиріжки збільшились, намащуємо їх збитим яйцем і відправляємо в піч при температурі 175 градусів на 20 хвилин, або до досягнення золотисто-коричневого кольору.
Я під час запікання ще двічі діставала пиріжки і домащувала їх яйцем щоб колір вийшов насиченішим, але це вже за вашим бажанням і в залежності від вашої печі, бо моя не дає гарного кольору випічці. Після того як ваші пиріжки приготувались, рекомендую дістати їх, покласти на дерев’яну дощечку і накрити рушником, щоб вони простигали, але не засихали. Після того як пиріжки охолонуть можете налітати))) В мене пиріжки з пилу з жару були дуже смачні, а на наступний день залишилось декілька штук, так от вони за ніч вже втратили свій перший неповторний смак, тому раджу зїдати все зразу))
Смачного вам і вашій родині))