Цей рецепт пирога (пиріжків) рекомендую абсолютно всім. Як по мені то це найкращий яблучний пиріг, який я куштувала. Тісто виходить дуже ніжним та пухким. Сам пиріг в міру солодкий, з ніжним ароматом кориці і солодким присмаком яблук та згущеного молока. Вийшло просто неперевершено і весь пиріг моя сім’я ум’яла за один присіст.
Взагалі по оригінальному рецепту, це йде не один великий пиріг, а окремі булочки, але мені спало на думку, що набагато красивіше буде зробити все пирогом у вигляді «квіточки» або «сонечка», але ви можете робити і окремими пиріжками на смак це не вплине. Просто пиріг виглядає красивіше ніж пиріжки ;-).
Готується він дуже просто, тому обов’язково приготуйте і ви не пошкодуєте.
Однозначно цей пиріг заслуговує на оцінку «СМАЧНО» 😉
Інгредієнти:
- Молоко – 200 мл.
- Вершкове масло – 30 г.
- Цукор – 3 ст. л.
- Олія – 2 ст. л.
- Ванільний цукор – 2 пакетики.
- Яйце – 1 шт.
- Яєчний жовток – 1 шт.
- Сіль – ? ч.л.
- Дріжджі – 1 ч.л. з гіркою.
- Згущене молоко (відварене) – 1 банка.
- Яблука – 2 -3 шт.
- Борошно – 2-2,5 стакани (в мене приблизно на 300 мл. один стакан)
- Кориця та цукор для посипки.
- Вершкове масло кімнатної температури для змазування тіста.
В першу чергу вам необхідно або купити вже зварене згущене молоко або завчасно до початку приготування пирога відварити його в великій кількості води. На це йде приблизно 3 години. Після чого згущене молоко має обов’язково повністю охолонути. Тільки тоді можна починати приготування пирога.
Беремо велику миску та просіваємо туди 3 ст.л. борошна. Просівати не лінуємось, це не займе у вас багато часу, зате тісто буде більш ніжним та смачним. Додаємо до борошна дріжджі, перемішуємо. Молоко підігріваємо до теплого стану і вливаємо його також в миску, перемішуємо і поки що відставляємо в бік, щоб дріжджі «прокинулись і проявили себе».
Вершкове масло розтоплюємо до рідкого стану і виливаємо в іншу глибоку миску. Додаємо до нього цукор, сіль, ванільний цукор, яйце і олію, все дуже ретельно перемішуємо.
Виливаємо в миску з борошном та молоком. Наступним кроком починаємо поступово додавати сюди решту просіяного борошна, при цьому постійно помішуючи тісто. Замішуємо м’яке та еластичне тісто, накриваємо миску рушником та ставимо в тепле місце хвилин на 40 для того щоб тісто підійшло і збільшилось в розмірі вдвічі.
В цей час яблука чистимо від шкірки та насіння.
Натираємо їх на дрібну терку. Зайвий сік віджимаємо обов’язково інакше начинка буде за рідка і пиріг не триматиметься купи. Додаємо цукор на ваш смак, (я клала 2 ст.л.) а також додаємо пів чайної ложки кориці. Все ретельно перемішуємо.
Коли тісто підійшло, присипаємо робочу поверхню борошном, викладаємо на неї тісто. Трохи обминаємо його і ділимо на дві рівні частини. Кожну частину розкатуємо у великий прямокутник товщиною приблизно 0,5 см. Поверхню трохи змазуємо м’яким вершковим маслом, зверху тонким шаром намазуємо варене згущене молоко і поверх викладаємо половину начинки з яблук.
Згортаємо тісто в тугий рулет, який нарізаємо не дуже широкими шматочками.
Так само робимо і з другою половиною тіста.
Деко для запікання вистеляємо пергаментом і викладаємо шматочки пирога зрізом догори дуже тісно один до одного, формуючи будь-який візерунок, який ви забажаєте (я робила сонечко). Рукою трохи притискаємо шматочки, щоб надати їм рівної однакової форми.
Якщо ж ви хочете отримати окремі пиріжки то можете викладати їх як зрізами догори так і горизонтально на деякій відстані один від одного, тоді ви отримаєте смачненькі пиріжечки.
Залишити постояти на хвилин 10-15, поки ми вмикаємо і розігріваємо піч. Після чого змазати їх збитим яєчним жовтком (без білка) і присипати зверху цукром.
Піч вмикаємо на 180 градусів і коли вона достатньо розігрілась ставимо туди деко. Випікаємо пиріг приблизно 30 хвилин (в залежності від вашої печі). Постійно слідкуємо за випіканням. Коли пиріг дуже гарно підніметься і буде майже готовим, на хвилин 10 вмикаємо піч на 200 градусів, що він гарно підрум’янився. Готовність перевіряємо сірником, після пронизування тіста, сірник має залишатись сухим.
Готовий пиріг одразу ж виймаємо з печі, щоб він не підсихав і залишаємо прикритим рушником, щоб він повністю охолонув.
Після чого за допомогою ножа розділяємо пиріг на окремі частинки і подаємо до чаю 😉
Смачного 😉
Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))