Пиріг з яблуками «Сонечко»

DSC_1423Цей рецепт пирога (пиріжків) рекомендую абсолютно всім. Як по мені то це найкращий яблучний пиріг, який я куштувала. Тісто виходить дуже ніжним та пухким. Сам пиріг в міру солодкий, з ніжним ароматом кориці і солодким присмаком яблук та згущеного молока. Вийшло просто неперевершено і весь пиріг моя сім’я ум’яла за один присіст.

Взагалі по оригінальному рецепту, це йде не один великий пиріг, а окремі булочки, але мені спало на думку, що набагато красивіше буде зробити все пирогом у вигляді «квіточки» або «сонечка», але ви можете робити і окремими пиріжками на смак це не вплине. Просто пиріг виглядає красивіше ніж пиріжки ;-).

Готується він дуже просто, тому обов’язково приготуйте і ви не пошкодуєте.

 

Однозначно цей пиріг заслуговує на оцінку «СМАЧНО» ;-)

 

Інгредієнти:

  1. Молоко – 200 мл.
  2. Вершкове масло – 30 г.
  3. Цукор – 3 ст. л.
  4. Олія – 2 ст. л.
  5. Ванільний цукор – 2 пакетики.
  6. Яйце – 1 шт.
  7. Яєчний жовток – 1 шт.
  8. Сіль – ¼ ч.л.
  9. Дріжджі – 1 ч.л. з гіркою.
  10. Згущене молоко (відварене) – 1 банка.
  11. Яблука – 2 -3 шт.
  12. Борошно – 2-2,5 стакани (в мене приблизно на 300 мл. один стакан)
  13. Кориця та цукор для посипки.
  14. Вершкове масло кімнатної температури для змазування тіста.

 

В першу чергу вам необхідно або купити вже зварене згущене молоко або завчасно до початку приготування пирога відварити його в великій кількості води. На це йде приблизно 3 години. Після чого згущене молоко має обов’язково повністю охолонути. Тільки тоді можна починати приготування пирога.

Беремо велику миску та просіваємо туди 3 ст.л. борошна. Просівати не лінуємось, це не займе у вас багато часу, зате тісто буде більш ніжним та смачним. Додаємо до борошна дріжджі, перемішуємо. Молоко підігріваємо до теплого стану і вливаємо його також в миску, перемішуємо і поки що відставляємо в бік, щоб дріжджі «прокинулись і проявили себе».

DSC_1394

 

 

 

 

 

Вершкове масло розтоплюємо до рідкого стану і виливаємо в іншу глибоку миску. Додаємо до нього цукор, сіль, ванільний цукор, яйце і олію, все дуже ретельно перемішуємо.

DSC_1395

 

 

 

 

 

 

Виливаємо в миску з борошном та молоком. Наступним кроком починаємо поступово додавати сюди решту просіяного борошна, при цьому постійно помішуючи тісто. Замішуємо м’яке та еластичне тісто, накриваємо миску рушником та ставимо в тепле місце хвилин на 40 для того щоб тісто підійшло і збільшилось в розмірі вдвічі.

DSC_1397

 

 

 

 

 

В цей час яблука чистимо від шкірки та насіння.

DSC_1398

 

 

 

 

 

Натираємо їх на дрібну терку. Зайвий сік віджимаємо обов’язково інакше начинка буде за рідка і пиріг не триматиметься купи. Додаємо цукор на ваш смак, (я клала 2 ст.л.) а також додаємо пів чайної ложки кориці. Все ретельно перемішуємо.

DSC_1399

 

 

 

 

 

Коли тісто підійшло, присипаємо робочу поверхню борошном, викладаємо на неї тісто. Трохи обминаємо його і ділимо на дві рівні частини. Кожну частину розкатуємо у великий прямокутник товщиною приблизно 0,5 см. Поверхню трохи змазуємо м’яким вершковим маслом, зверху тонким шаром намазуємо варене згущене молоко і поверх викладаємо половину начинки з яблук.

DSC_1400

 

 

 

 

 

 

Згортаємо тісто в тугий рулет, який нарізаємо не дуже широкими шматочками.

DSC_1402

 

 

 

 

 

Так само робимо і з другою половиною тіста.

Деко для запікання вистеляємо пергаментом і викладаємо шматочки пирога зрізом догори дуже тісно один до одного, формуючи будь-який візерунок, який ви забажаєте (я робила сонечко). Рукою трохи притискаємо шматочки, щоб надати їм рівної однакової форми.

DSC_1404

 

 

 

 

 

Якщо ж ви хочете отримати окремі пиріжки то можете викладати їх як зрізами догори так і горизонтально на деякій відстані один від одного, тоді ви отримаєте смачненькі пиріжечки.

Залишити постояти на хвилин 10-15, поки ми вмикаємо і розігріваємо піч. Після чого змазати їх збитим яєчним жовтком (без білка) і присипати зверху цукром.

DSC_1405

 

 

 

 

 

Піч вмикаємо на 180 градусів і коли вона достатньо розігрілась ставимо туди деко. Випікаємо пиріг приблизно 30 хвилин (в залежності від вашої печі). Постійно слідкуємо за випіканням. Коли пиріг дуже гарно підніметься і буде майже готовим, на хвилин 10 вмикаємо піч на 200 градусів, що він гарно підрум’янився. Готовність перевіряємо сірником, після пронизування тіста, сірник має залишатись сухим.

Готовий пиріг одразу ж виймаємо з печі, щоб він не підсихав і залишаємо прикритим рушником, щоб він повністю охолонув.

DSC_1416

 

 

 

 

 

Після чого за допомогою ножа розділяємо пиріг на окремі частинки і подаємо до чаю ;-)

DSC_1412

 

Смачного ;-)

Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>