Як щодо смачних та ніжних еклерів до чаю??
Плюс таких тістечок в тому, що готуються вони швидко, в домашніх умовах, а значить ви можете бути впевнені в тих продуктах, що ви в них додаєте, до того ж виходить їх багато, а значить ви зможете довше насолоджуватись їх неповторним смаком. До речі на наступний день вони стають ще смачніші, як би дивно це не було. А все завдяки тому що крем добре насичує тістечко і воно стає ще ніжнішим.
Окремо хотіла б сказати з приводу крему, яким ми наповнюємо еклери, крем може бути дуже різним. Я наприклад робила частково з заварним кремом, а частково зі збитими вершками (купляла вже готові в магазині), але з заварним кремом вийшло смачніше (і натуральніше). Але вибір крему залежить від вас, ви можете зробити і сирний крем (на базі творогу), можна сметанний крем. Головне щоб крем був достатньо густим, щоб не витікав з еклерів.
Це ж стосується і форми еклеру, можна їх робити маленькими (викладаючи на деко ложкою і формуючи кульки) або великими. Маленькі краще наповнювати кремом за допомогою кондитерського шприцу (для тих в кого його немає можна взяти і звичайний, головне вийняти голку ;-)) А великі можна для легкості розрізати ножем і наповнювати кремом на кшталт бутерброду.
Сьогодні я поділюся з вами останнім рецептом еклерів, який я спробувала. Вийшло непогано))
Інгредієнти для тіста:
1. Вода – 200 г.
2. Борошно – 200 г.
3. Вершкове масло – 100 г
4. Сіль – 1 дрібка.
5. Яйця – 5 шт.
6. Ванілін – на кінчику чайної ложечки
Інгредієнти для заварного крему:
1. Жовтки – 3 шт.
2. Молоко – 300 г.
3. Цукор – 50 г.
4. Ванільний цукор – 2 пакетика.
5. Борошно – 30 г.
За бажанням зверху еклери можна прикрасити шоколадом.
Для початку готуємо тісто. Для цього в каструльку викладаємо масло, кидаємо дрібку солі та заливаємо холодною водою. Все ставимо на вогонь та доводимо до кипіння, помішуючи, після чого поступово додаємо борошно, не забуваючи при цьому мішати наше тісто. Після того як воно стане одним клубком виключаємо вогонь та перекладаємо тісто в миску, накриваємо та даємо йому трохи охолонути.
Вмикаємо піч на 200 градусів.
Поки тісто охолоджується в мисочці ретельно змішуємо яйце з невеликою кількістю ваніліну і починаємо поступово додавати яєчну суміш до тіста, гарно вимішуючи його лопаткою.
Коли тісто готове, викладаємо його в кондитерський мішок та видавлюємо тістечка однієї форми на застелене пергаментом деко. Для того щоб вони вийшли однієї форми можна заздалегідь намітити собі на пергаменті місця для еклерів. Вийде близько 20 шт.
ПОРАДА: Для тих в кого немає кондитерського мішка пропоную взяти звичайний файл, викласти туди тісто, зрізати кінчик та видавити через нього свої тістечка. Я робила саме так, бо з моїм кондитерським мішком за багато мороки, з файлом виявилось швидше та зручніше)) Між тістечками залишайте невелику відстань, адже вони будуть підійматися.
Випікаємо 10 хвилин при температурі 200 градусів і ще 20 хвилин при 180 градусах. Але важливо при цьому враховувати особливості власне вашої печі та її швидкості запікання.
Дуже ВАЖЛИВО під час випікання піч не відкривати (інакше ваші еклери осядуть і не будуть пухкими та ніжними).
Після того як еклери готові, вимикаємо піч і даємо постояти ще 5 хвилин в закритій печі, потім ще 5 хвилин у відкритій печі і тільки тоді виймаємо їх і даємо повністю охолонути.
Поки еклери охолоджуються робимо заварний крем.
Для цього змішуємо молоко з цукром і виливаємо в каструльку, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
Поки молоко закипає змішуємо в мисочці яєчні жовтки з ванільним цукром та борошном до однорідної маси.
Після того як молоко закипить додаємо його також в миску з борошном та яйцями, все ретельно перемішуємо і знову виливаємо в каструльку. На маленькому вогні ПОСТІЙНО помішуючи варимо крем до загустівння.
Дуже важливо не відходити від нього ні на секунду і не припиняти помішувати, бажано вінчиком, бо інакше крем пригорить або візьметься грудочками, що безнадійно зіпсує його. Коли крем готовий, залишаємо його в мисочці повністю охолонути, але при цьому обов’язково треба накрити його харчовою плівкою, або щільно натягнутим пакетом. Бажано накривати не сам посуд, а прямо поверхню крему, інакше на кремі буде утворюватись плівка.
Коли крем готовий, даємо йому охолонути, після чого гострим ножем розрізаємо еклери вздовж і начиняємо кремом. Зверху можна прикрасити розтопленим на водяній бані чорним шоколадом.
Подавати до чаю))
Зберігати еклери треба в холодильнику і також під харчовою плівкою, в пакеті, або в герметичній коробці, це не дасть їм засохнути, а навпаки збереже їх смак.
Смачного)))
Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви, разом ми досягнемо найкращого результату)))