Великодня Паска

DSC_3430Ось знайшла в інтернеті рецепт дуже смачної та ніжної паски, яка дуже легко готується і гарно виходить у 100% випадках. Паска дійсно дуже смачна, неймовірно ніжна, повітряна, з легким ванільним смаком.

 

 

По правді кажучи готувала паску сама перший раз вжитті і дуже переймалась, щоб не вийшов «перший млин комом» але дійсно рецепт настільки простий у своєму виконанні, що паска вийшла і смачна і дуже гарна. В нашій сім’ї багато років підряд паски завжди купувались і зазвичай вони всі були не дуже смачні. Останній раз я їла насправді смачну паску лише в дитинстві, коли її готувала моя бабуся, а з тих пір жодної гарної мені не траплялося. Але ця паска дійсно перевершила всі мої сподівання. НЕЙМОВІРНО ЧУДОВА ПАСКА.

 

Без перебільшень і зайвих слів оцінка СУПЕР «СМАЧНО» 😉

Спробуйте і переконайтесь самі.

 

Інгредієнти:

  1. Борошно – 1,5 кг. (може трохи більше).
  2. Молоко – 500 мл.
  3. Дріжджі (СВІЖІ – НЕ СУХІ – ЦЕ ВАЖЛИВО). – 50 г.
  4. Яйця – 6 шт.
  5. Вершкове масло – 200 г.
  6. Цукор – 300 г.
  7. Родзинки – 200 г.
  8. Цукати -200 г.
  9. Мигдалеві пластівці – 200 г.
  10. Ванільний цукор – 1 ч.л.
  11. Сіль.
  12. Глазур та прикраси для паски.

 

З зазначеної кількості інгредієнтів в мене вийшло 4 великі і дві маленькі паски. Якщо хочете поменше, то всіх інгредієнтів беріть в половину менше. Також на ваш особистий смак можна додавати більше або менше цукру. Як по мені, то цукру можна і трохи більше, але я люблю в принципі солодке, тому мій смак не показник. Плюс додати солодкого смаку пасці можна і за допомогою більшої кількості родзинок та глазурі. Замість мигдалевих пластівців можна використовувати будь-які інші горішки на ваш смак, в тому числі звичайний мигдаль, але в такому випадку вам доведеться ошпарювати його кип’ятком і обережно знімати шкірку, лише після цього мигдаль можна дрібно нарізати. Наявність пластівців значно спростить вам життя, адже їх немає потреби додатково підготовлювати.

І так починаємо готувати наші паски. Раджу одразу приготувати всі інгредієнти, щоб були під рукою. Тоді приготування буде більш приємним і швидким. Масло треба завчасно вийняти з холодильника і поставити в тепле місце, щоб воно дуже гарно розтало.

DSC_3405

 

 

 

 

 

Молоко трохи підігріваємо і гарно розчиняємо в ньому дріжджі (тільки СВІЖІ). Додаємо 500 г. борошна. Дуже гарно все перемішуємо і ставимо в тепле місце підходити.

DSC_3407

 

 

 

 

 

Опара дуже вибаглива і боїться протягів, тому раджу ставити її або на плиту, поруч з конфоркою на якій щось готується і при цьому ще й вмикати піч, щоб з під низу підігрівала (я робила саме так). До того ж варто замкнути всі двері щоб в кухні було тепло і не було протягів. Також можна просто увімкнути піч на 35-40 градусів і поставити туди опару (трохи при відчинивши дверцята). Опара має збільшитись вдвоє, на це піде приблизно 30 хв.

В цей час ми відділяємо жовтки від білків. Жовтки ретельно розтираємо з цукром і ванільним цукром до білого кольору за допомогою міксера. Для більш насиченого ванільного смаку раджу додавати більше ванільного цукру або дрібку ваніліну.

DSC_3408

 

 

 

 

 

Білки збиваємо міксером з дрібкою солі до стійких піків.

В цей час наша опара гарно підросла.

DSC_3409

 

 

 

 

 

Наступним кроком ми додаємо до неї розтерті жовтки, гарно перемішуємо дерев’янною лопаткою. Далі додаємо гарно підтанувши масло, знову перемішуємо. В останню чергу додаємо збиті білки і знову обережно все перемішуємо.

DSC_3410

 

 

 

 

 

Потім в миску з опарою просіюємо решту борошна через сито.

DSC_3412

 

 

 

 

 

Просіюємо потроху, постійно гарно вимішуючи після кожної порції. Коли тісто стане більш густим викладаємо його на притрушений борошном стіл і починаємо вимішувати руками, поступово домішуючи потроху борошна. Але будьте обережні не забийте тісто борошном. Спочатку воно буде липнути сильно до рук і столу, буде дуже рідким. Але поступово стане більш стійким і потроху відставатиме від столу, це знак, що потрібно зупинитись, борошна достатньо. Воно має залишатись ще трохи рідкуватим. Якщо взяти в руки буде перетікати з однієї руки на іншу.

DSC_3413

 

 

 

 

 

Таке тісто викладаємо в велику каструлю, притрушену борошном і зверху на тісто теж сипимо трохи борошна.

DSC_3414

 

 

 

 

 

Знову ставимо тісто в дуже тепле місце підходити . Воно має збільшитись вдвічі. На це йде близько години. В цей час можете підготовити родзинки, цукати та горіхи. Родзинки необхідно залити кип’ятком на 15 хвилин, після чого воду злити, а родзинки підсушити.

Коли тісто підійшло, додаємо до нього родзинки, цукати та горіхи.

DSC_3415

 

 

 

 

 

Гарно все вимішуємо і знову залишаємо підходити.

DSC_3417

 

 

 

 

 

Приблизно через 20 хвилин тісто збільшується вдвічі. На цьому етапі вмикаємо піч САМЕ НА 100 градусів – ЦЕ ВАЖЛИВО. Тісто викладаємо на стіл і за допомогою ножа ділимо на шматочки в розмірі та кількості, відповідній до ваших форм. Якщо у вас металеві форми то на дно форми необхідно покласти трохи промаслений   шматочок пергаменту (стінки змащувати НЕ ПОТРІБНО). Але в наш час перед Великоднем можна купити спеціальні одноразові паперові форми для випікання паски. Вони значно спростять вам життя, до того ж мають гарний візерунок і тому паску можна подавати на стіл прямо в них. Якщо у вас саме такі форми то вони взагалі не потребують ніяких додаткових маніпуляцій. Шматочки тіста обережно обкатуємо в руках, формуючи кульки. Кульки викладаємо в форми, заповнюючи трохи менше ніж на половину. Тоді під час випікання паски піднімуться вгору гарною шапочкою. Я в різні форми клала по різному в деякі поменше в інші по більше і прийшла до висновку, що краще за все заповнювати форму саме трохи менше половини, тоді паска виходить найгарніша. Ставимо форми на деко, прикриваємо рушником і залишаємо на хвилин 15 ще раз трохи піднятись.

DSC_3419

 

 

 

 

 

Після цього ставимо в піч і випікаємо 10 хвилин при температурі 100 градусів, після чого збільшуємо температуру до 180 градусів і випікаємо в залежності від розміру ваших форм і особливостей вашої печі від 30 до 45 хвилин. Готовність перевіряємо зубочисткою, вона має бути сухою після проштрикання паски. Самі ж паски мають піднятися гарними шапочками і трохи підрум’янитись. Готові паски виймаємо з печі і даємо трохи охолонути. В цей час готуємо глазур для паски. Готувати можна по різним рецептам, або використовувати вже готову, яку необхідно тільки розвести. Я купляла саме таку. Вона швидка та легка у використанні. Пасочки покриваємо шаром глазурі та прикрашаємо різними посипками та квітками на ваш смак та вибір.

DSC_3421

 

 

 

 

 

Перед святом вибір таких прикрас настільки різноманітний, що простір для вашої фантазії просто безкрайній 😉

 

DSC_3427

 

 

 

 

 

СМАЧНОЇ ВАМ ПАСКИ 😉

DSC_3435

 

Смачного 😉 Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.