Хто ж не любить смачнючий український борщик, а ще зі сметанкою та пампушками з часничком. Просто мммммммммммммм.
У кожної господині свої хитрощі та таємні інгредієнти, а тому кожний борщ виходить не тільки смачним, але й індивідуальним та оригінальним.
Тому сьогодні пропоную свою версію цієї всесвітньо відомої української страви)
Вам знадобиться:
Для борщу:
- Свинина або телятина – близько 1 кг. Чим більше м’яса тим борщ смачніший)
- Морква – 1 шт. (велика).
- Картопля – 4-5 шт. (середнього розміру).
- Квасоля – 200 г.
- Буряк – 2 шт. (великих)
- Цибуля – 1 шт. велика або 2 маленьки (як в мене)
- Томатний соус – 3 ст. л.
- Білокачанна капуста – кількість точну не скажу будете дивитись по густині борщу.
- Кріп.
- Часник 3-4 зубочка
- Сіль та перець за смаком.
Для пампушок:
- Сухі дріжджі – 1 ч.л.
- Пшеничне борошно – 500 гр.
- Сіль – 1,5 ч. л.
- Цукор – 1,5 ст. л.
- Вершкове масло – 30 гр.
- Вода – 310 мл.
- Олія.
- Кріп.
- Часник 2-3 зубочки.
Завчасно (краще з вечора) замочуємо квасолю у воді.
В каструлю набираємо воду (трохи більше половини каструлі) і ставимо на вогонь. Поки вода закипає, миємо та нарізаємо на шматки м’ясо. Додаємо його в киплячу воду. Даємо м’ясу покипіти близько годинки, щоб воно стало ніжним та м’яким.
За 20 хвилин до готовності м’яса солимо та перчимо бульйон, додаємо лавровий лист і цілу цибулину, даємо покипіти. Після чого виймаємо м’яса з бульйону, дрібно нарізаємо, з бульйону виймаємо лавровий лист та цибулю.
М’ясо знову кладемо в бульйон і додаємо дрібно нарізану моркву та часник. Буряк нарізаємо дрібною соломкою (хто любить може натерти на терку) та додаємо до каструлі.
Даємо трохи покипіти, після чого додаємо картоплю нарізану дрібненько. Даємо ще хвилин 15 покипіти і додаємо томатну пасту, вона надасть борщику ледве помітну кислинку (тому дуже важливо випадково не насипати його забагато інакше борщ вийде занадто кислим). Даємо йому покипіти ще хвилин 10 і додаємо дрібно нашинковану капусту. По кількості дивіться самі, забагато не кладіть, щоб борщик не вийшов за густим.
Даємо борщу покипіти до готовності (мякості всіх доданих овочів). Після чого солимо і перчимо за смаком і не забуваємо додати кропу та петрушки для аромату. Хай покипить ще 5 хвилин і виключаємо. Даємо обов’язково настоятись хвилин 15, а взагалі в ідеалі до наступного дня)) Адже український борщ найсмачніший саме на наступний день).
Поки борщик наш вариться ми паралельно робимо пампушки.
Ті у кого вдома є хліб опічка можуть зітхнути з полегшенням адже з таким тістом вона впорається на «ура» і збереже ваш час і ваші ручки (своє тісто готувала в хлібопічці), для всіх інших нажаль буде трохи складніше, адже доведеться тісто готувати і вимішувати власноруч (для цього вам необхідно буде змішати всі інгредієнти і вимішувати гарно тісто поки воно не перестане липнути до рук).
Після того як ви вимісили ваше тісто, накриваєте його рушником і залишаєте на 30-40 хв. в теплому місці, щоб воно підійшло (можна покласти на батарею або у попередньо розігріту, а потім вимкнену звичайну піч), якщо у вас є спеціальна піч для підйому тіста то це взагалі чудово, можете скористатися нею)). Моє тісто підійшло вже в хлібопічці (тому це звичайно зручно).
Отримане тісто ділимо на окремі рівні частинки. Робимо однакового розміру кульки та щільненько викладаємо їх на застелене пергаментом деко. Знову ставимо в тепле місце на пів годинки, щоб пампушки підійшли.
Після чого зверху ретельно змащуємо жовтком (без білка – для насиченості кольору). Ставимо до попередньо розігрітої печі та випікаємо до сухого сірника при температурі 180 градусів (приблизно 30 хв.) Десь через 15 хвилин після початку запікання дістаємо пампушки і ще раз гарно змащуємо їх жовтком, повертаємо їх до печі для закінчення запікання.
Поки пампушки запікаються готуємо для них часникову заправку. Для цього в мисочку видавлюємо часник, додаємо олію та дрібно нарізаний кріп, все ретельно перемішуємо.
Після того як наші пампушки будуть готові дістаємо їх з печі та змащуємо часниковою заправкою.
Український борщ подаємо до столу зі сметаною та ще тепленькими пампушками і насолоджуємось чудовим смаком та ароматом))
Смачного)))
Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви, разом ми досягнемо найкращого результату)))