Дуже-дуже смачний тертий пиріг. Тісто виходить дуже ніжним та м’яким, пісочним, просто тане в роті. Варення можна брати абсолютно різне, на власний смак. Можна також використовувати різноманітні джеми та конфітюри. Найкраще на мою думку тертий пиріг смакує саме зі смородиновим або вишневим варенням, але в мене нажаль залишилось лише грушеве, тому готувала саме з ним. Вийшло теж дуже смачно, пиріг розмели за вечір і попросили ще. Так що рекомендую всім.
Оцінка: «СМАЧНО» 🙂
Інгредієнти:
- Борошно – 3 стакани (приблизно)
- Маргарин – 200 г.
- Яйця — 2шт.
- Ванільний цукор – 2 пакетики.
- Цукор – 1 стакан
- Сода – 1/3 ч.л.
- Сіль – ? ч.л.
- Варення.
- Крохмаль – 1 ст.л.
Для приготування тертого пирога можна замість маргарину використовувати і звичайне вершкове масло. Просто як на мене, то з маргарином пиріг виходить набагато ніжнішим та смачнішим. Я завжди беру спеціальний маргарин «для дитячої випічки».
Маргарин (або масло) необхідно десь за годинку вийняти з холодильника, щоб воно дуже гарно підтануло. Далі викладаємо його в глибоку миску, розминаємо виделкою. Додаємо до маргарину цукор, сіль, соду, ванільний цукор та вбиваємо яйця.
Збиваємо все до однорідної маси за допомогою міксера (або бленд ера). Звертаю вашу увагу, що сіль необхідно додавати обов’язково інакше тісто вийде прісним і не дуже смачним.
Далі наступним кроком починаємо поступово додавати борошно. Я раджу не відміряти кількість борошна, а просто починати додавати його поступово столовими ложками, при цьому постійно вимішуючи. Коли побачити, що тісто стало однорідним, гарно ліпиться і відстає від рук і поверхні, це знак, що необхідно зупинитися, борошна достатньо. Не забивайте тісто надмірною кількістю борошна. Тісто виходить м’яким, еластичним і приємним на дотик.
Далі ділимо тісто на дві частину. Одну робимо трохи більшою, а другу трохи меншою.
Саме другу (меншу) відправляємо поки що в морозильну камеру а з більшою частиною працюємо. Беремо форму для випікання, змащуємо її трохи вершковим маслом і далі викладаємо тісто рівним однорідним шаром, розрівнюючи пальцями тісто по всій поверхні.
Далі викладаємо варення на тісто. Якщо воно занадто рідке у вас раджу завчасно додати туди одну столову ложку крохмалю і гарно перемішати.
Після цього вже викладати варення на шар тіста.
Далі дістаємо з морозильника другий (менший) шматочок і натираємо його на велику терку безпосередньо на наш пиріг (на варення), рівномірно розподіляючи тісто по поверхні так, щоб воно повністю закрило варення.
Робити це в принципі легко, тісто буде тертися доволі гарно, тому не натирайте тісто на дощечку, воно злипнеться одним шматком і потім не гарно лежатиме на пирозі. Натирайте одразу в форму.
Піч розігріваємо до 180 градусів і випікаємо тертий пиріг хвилин 25, до легкового золотистого кольору і сухого сірника. Не тримайте задовго, бо пересушений пиріг буде твердим і не смачним.
Готовий пиріг одразу дістаємо з печі, даємо охолонути декілька хвилин і одразу нарізаємо на порційні шматочки.
Не чекайте поки повністю охолоне, бо тоді нарізати його буде набагато важче. Все наш ну дуже смачний пиріг готовий, можна подавати до чаю і уплітати за обидві щоки 😉
Смачного 😉 Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))