Святковий холодець

DSC_0057Я думаю що розхвалювати таку страву як «холодець» немає сенсу. Всі її знають і мало хто не любить. Що ж це за Новий Рік да без холодцю?? Принаймні в нашій родині ця страва завжди присутня на святковому столі, а рецепт приготування передається  покоління в покоління вже дуже багато років.

 

Кожна хазяйка готує по своєму і я вирішила поділитися сімейним рецептом цієї смачної страви.

Отож ми беремо на 5-ти літрову каструлю:

  1. Свинна гомілка – 1 шт.
  2. Гомілка індички – 1 шт.
  3. Ціла домашня курка – 1 шт.
  4. М’якоть свинини – близько 0,5 кг. Але можна і більше взяти.
  5. Морква – 1 шт. (велика).
  6. Цибуля – 2 шт. (великі).
  7. Перець горошком, сіль та лавровий лист на ваш смак.
  8. Часник – 3-4 зубчики  (середнього розміру).

 

Все м’ясо ми ретельно миємо і кладемо в велику каструлю, заливаємо водою та даємо закипіти. Як тільки вода закипить, каструлю знімаємо з вогню та першу воду обов’язково зливаємо, а м’ясо ретельно перемиваємо. Це необхідно щоб з нього вийшли всі зайві та шкідливі речовини, які нам не потрібні. Після того як м’ясо промили, знову кладемо його до каструлю і заливаємо чистою водою, ставимо на вогонь. Даємо покипіти на маленькому вогні годинки 4.

DSC_0001

 

 

 

 

 

Взагалі холодець вариться як мінімум 6 годин в ідеалі 8, тому раджу ставити з самого ранку готуватися, так щоб на вечір мати змогу його розлити по тарілкам і поставити на ніч в холодильник застигати. Чим довше варите тим ніжніше буде м’ясо і насиченішим виходить бульйон, а отже і застигне він краще без додавання жодних желатинів.

Коли м’ясо покипіло вже години 4 додаємо туди нарізану дрібно моркву та цілі цибулини. Приправляємо все перцем, сіллю та лавровим листом і залишаємо далі кипіти ще годинки 4. Потім куштуємо на сіль і приправи, за необхідності додаємо ще.

DSC_0004

 

 

 

 

 

Часник роздушуємо та викладаємо в маленьку каструльку. Зверху заливаємо його невеликою кількістю бульйону з основної каструлі та даємо закипіти.

Вимикаємо вогонь під каструлею з м’ясом та одразу ж виймаємо його з бульйону. Очищаємо за допомогою двох виделок (ще гарячим) від кісток, жилок та шкірок (їх можна віднести собачкам).

DSC_0032

 

 

 

 

 

 

Чистеньке м’ясо, дрібненько кришимо і викладаємо в тарілки.

DSC_0034

 

 

 

 

 

Бульйон проціджуємо від  перцю, лаврового листа, цибулі та моркви (за бажанням моркву теж можна вийняти і додати до м’яса в тарілках) та додаємо до нього доведений до кипіння бульйон з часником, перемішуємо. Після чого заливаємо м’ясо в тарілках гарячим бульйоном.

DSC_0037

 

 

 

 

 

Даємо йому охолонути та ставимо в холодильник на ніч щоб холодець застиг.

Подаємо до столу з хроном.

DSC_0056

 

Смачного)))

Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>