Різдвяна Кутя

DSC_0610Під час Різдвяних світ центральною стравою будь-якого столу виступає саме кутя.

Це традиційна страва, яка готується тричі: Перший раз та Святвечір і називається вона Багата кутя, потім напередодні Старого Нового року – Щедра кутя і остання перед Водохрещем – Голодна кутя.

Існує також так звана «Чорна кутя», яку готують зазвичай на поминальні дні та похорони і як ви знаєте називають «коливом». Але м не будемо про сумне, адже надворі Різдво, час радості, сміху, веселощів та різноманітних чудес.

Готувати кутю це давня та дуже розповсюджена традиція, яка має глибокі корні та її приготування супроводжується дуже різноманітними ритуалами та звичаями, які різняться від селища до селища. Тому я не буду вас втомлювати усіма подробицями, а ми просто візьмемо та приготуємо цю смачну,а головне дуже корисну страву, від якої не відмовляться навіть діти.

Рецептів приготування та традицій з цим пов’язаних існує незліченна кількість, я пропоную вам рецепт простий, за яким готували кутю в нашій родині багато-багато років.

Інгредієнти (кількість вказана приблизно):

  1. Пшенична крупа – 300 г.
  2. Родзинки  — 50 г.
  3. Курага – 100 г.
  4. Мак – 100 г.
  5. Мед.
  6. Волоських горіх.
  7. Сіль.

 

Готувати кутю потрібно починати завчасно. А саме пшеницю треба декілька раз промити під холодною водою, після чого залити водою та залишити на ніч.

DSC_0528

 

 

 

 

 

Вранці воду обережно зливаємо та знову таки заливаємо пшеницю вже чистою водою. Води має бути вдвічі більше ніж самої пшениці. Потім ставимо каструлю на вогонь, коли каша закипить, прикручуємо вогонь до мінімуму, додаємо трошки солі та варимо далі до готовності, періодично обережно помішуючи.

Готовій каші даємо охолонути.

DSC_0534

 

 

 

 

 

Мак потрібно змолоти в кавомолці, волоський горіх дрібно нарізати, а курагу в залежності від розміру ріжемо на половинки, або на 4 частини. Родзинки ошпарюємо кип’ятком (щоб вони стали м’якими). За бажанням ви можете додати також цукати та інші види горішків.

DSC_0578

 

 

 

 

 

DSC_0186

 

 

 

 

 

Потім починаємо робити саму кутю. Висипаємо в миску зварену пшеницю, додаємо помелений мак, горішки, курагу та родзинку. Заправляємо все це медом за вашим смаком.

Готову кутю прикрашаємо та подаємо до столу.

За традицією Святкова вечеря напередодні Різдва має починатись саме з куштування всіма членами родини куті.

DSC_0604

 

Смачного)))

Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>