Лазанья – це традиційна італійська страва, яка готується з декількох шарів дуже тонко розкатаного тіста, вкритого шаром начинки з м’ясного фаршу, бекону, овочів, тощо та залито соусом. Готується лазанья звичайно довго, але воно того варто. Це дуже оригінальна, смачна та неймовірно ситна страва. А тому вона варта кожної хвилини, витраченої на її приготування. Спробуйте і ви не пошкодуєте.
Оцінка: «СМАЧНО» 😉
Інгредієнти:
Для листів лазаньї:
- Борошно – 400 г.
- Яйця – 2 шт.
- Вода – 100 г.
- Сіль.
Для соусу Болоньєзе:
- Фарш зі свинини – 400 г.
- Помідори — 2шт.
- Томатна паста – 30 г.
- Італійські трави.
- Морква – 1 шт.
- Болгарський перець – 0,5 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 3 зубчика.
- Сіль.
- Червоне вино – 80 г.
- Кріп.
Для соусу Бешамель:
- Молоко – 400 г.
- Борошно – 20 г.
- Вершкове масло – 50 г.
- Мускатний горіх 9мелений) – 4 г.
- Французька гірчиця – 30 г.
- Сіль.
- Твердий сир – 250 г.
Спочатку ми готуємо листи лазаньї. Ви звичайно можете купити їх і в магазині, але ж приготувати всю страву від початку до кінця самому набагато цікавіше і смачніше 😉
Для тіста в глибоку миску просіюємо борошно, додаємо до нього яйця та воду.
Гарно все вимішуємо, прикриваємо рушничком і відставляємо в бік на хвилин 30.
В цей час робимо начинку для нашої лазаньї.
Першим робимо соус болоньєзе. Нарізаємо дрібними кубиками моркву, болгарський перець та цибулю.
Часник та кріп дуже дрібно краємо. Помідори перетворюємо на пюре у блендері або натираємо на терку. Додаємо до помідорів томатну пасту та італійські трави, гарно перемішуємо.
Розігріваємо пательню і обсмажуємо на ній нарізані кубиком овочі, постійно помішуючи і на великому вогні.
Через хвилин 10 додаємо до них перекручене на фарш м’ясо (в мене була свинина, але ви можете взяти і яловичину), часник. Все гарно перемішуємо і обсмажуємо на середньому вогні ще хвилин 10.
Після чого сюди з додаємо пюре з помідорів та пасти і нарізаний кріп. Через 5 хвилин вливаємо вино і тушкуємо все на маленькому вогні до готовності м’яса. На це піде хвилин 15. Коли м’ясо вже готове знімаємо пательню з вогню.
Тепер займемось соусом бешамель. Для цього в невеличку каструльку кидаємо масло і на маленькому вогні розтоплюємо його. Після чого додаємо до нього борошно, ретельно та гарно все перемішуємо. Наступним кроком поступово вливаємо в каструльку холодне молоко, не припиняючи гарно все помішувати. Солимо, додаємо мускатний горіх, перемішуємо. ВАЖЛИВО: НЕ ДОВОДИМО ДО КИПІННЯ.
Завчасно знімаємо з вогню, після чого додаємо французьку гірчицю, що має зернисту структуру, перемішуємо. Все соус готовий.
Твердий сир натираємо на терку, він буде нам потрібен для посипання шарів лазаньї.
Тепер повертаємось до нашого тіста.
Ділимо його на 6 рівних частинок. Кожну розкатуємо по розміру вашої форми для запікання в дуже тонкий пласт. Чим тонше буде тісто тим краще пропечеться лазанья і тим смачніше вона буде. Але будьте обережні не розкатуйте до дірок.
Дно форми для випікання змащуємо вершковим маслом, викладаємо перший розкатаний лист. На нього кладемо соус болоньєзе.
Притрушуємо натертим сиром і заливаємо соусом бешамель. Так, я зробила перший шар навпаки, переплутала 😉
Далі знову кладемо шар тіста, на нього знову соус больньєзе, сир та соус бешамель і так до самого останнього листка тіста. На останній ми не кладемо соус больньєзе, а тільки присипаємо його гарненько сиром (бажано у великій кількості) і поливаємо соусом бешамель.
Накриваємо все фольгою, в якій робимо ножем невеличкі отвори для циркуляції повітря. Ставимо форму у розігріту піч і випікаємо при 190 градусах хвилин 40 (орієнтуйтесь саме на вашу піч) до золотистої скоринки.
За хвилин 10 до готовності зніміть фольгу, щоб лазанья гарно підрум’янилась.
Готову лазанью дістаємо з печі, нарізаємо на шматки і подаємо до столу.
Смачного 😉 Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))