Хацілім – це досить оригінальна єврейська закуска на базі баклажанів. Вона має ніжний та незвичний смак. Готується швидко та легко і стане приємним додатком до будь-якого столу.
За рецептом беруться свіжі баклажани та розрізаються вздовж на дві половинки, на кожній з яких робляться надрізи і так баклажани запікаються до готовності після чого виймається серцевинка, а шкірка викидається.
Але оскільки я готувала дану закуску не в сезон, то використовувала заморожені баклажани, вже нарізані скибками. Саме тому довелось трохи змінити техніку їх запікання і тому ділюся з вами тим, що вийшло.
Я використовувала:
- Баклажани – 3-4 шт. (середнього розміру).
- Цибуля – 1 шт.
- Часник — 2-3 зубчики
- Оливкове масло -2 ст.л.
- Майонез – 1 ст.л.
- Тахіні – 1 ч.л.
- Сік половинки лимона.
- Сіль та перець на ваш смак
Спочатку ми готуємо баклажани. Для цього я його розморозила, присипала трохи сіллю і дала стекти воді, сік злила.
Баклажан виклала в форму для запікання та змазала оливковою олією.
Далі запікаємо баклажан у печі при температурі 180 градусів приблизно 30 хв. до готовності (перевіряємо на м’якість). Я накривала форму для запікання фольгою, в якій робила дірочки ножем. А через 15-20 хвилин фольгу знімала і далі вони пеклися так.
Поки баклажани готуються нарізаємо дрібненько цибулю та обсмажуємо до золотистого кольору в оливковій олії.
Часник видушуємо. Забагато його не кладіть, щоб він не забив смак баклажанів, тому беріть маленькі зубчики. Готовим баклажанам даємо трохи охолонути, додаємо до них цибулю, роздавлений часник та сік лимона. В мене ще залишились після сніданку два зварених яйця, так от щоб вони не пропадали я їх також потерла до баклажанів, цього немає в рецепті, це була моя імпровізація і вийшло не погано.
Все ретельно перемішуємо та трохи збиваємо блендером до більш-менш однорідної маси. Сильно перетирати закуску не треба, вона має зберігати зернистість. Після цього додаємо сіль та перець за смаком, трохи тахіні (кунжутної пасти) та майонезу. Все ще раз перемішуємо.
Все наша закуска готова. Подавати її можна до столу намазавши на мацу (пісний хліб юдеїв), тости, разом з піттою (арабським хлібом), завернувши в лаваш з листям салату або з будь-яким іншим хлібобулочним виробом на ваш смак. В мене як раз була дома куплена в магазині маца зі смаком цибулі, так що ми намазували на неї, вийшла дуже оригінальна та смачна закуска.
ПРИМІТКА: Якщо ви використовуєте свіжі баклажани, а не заморожені як я, то після випікання необхідно обов’язково ложкою вийняти м’яку частину баклажану, а шкірку викинути.
Смачного)))
Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))