Голубці – це дуже розповсюджена страва. Вона не тільки неймовірно смачна та ситна, але корисна та поживна. Традиційна вона готується з листя капусти, а в середину кладуть начинку з м’ясного фаршу з відварним рисом та обсмаженою морквою з цибулею. Але досить популярними є також голубці з виноградного листя. Я особисто такі ще ніколи не готувала, але неодмінно хочу спробувати влітку.
Сьогодні ж пропоную вам класичні голубці з капусти. Готуються легко, а їдяться дуже швидко 😉
Оцінка «СМАЧНО» 😉
Інгредієнти:
- Білокачанна капуста — 1 шт. (велика).
- Рис – 200 г.
- М’ясний фарш – 400 г.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Томатний соус.
- Сметана.
- Сіль, перець, приправи за смаком.
- Цукор.
Качан капусти гарно миємо і кладемо в велику каструлю, заливаємо повністю водою, ставимо на сердній вогонь. Даємо трохи поваритись, щоб листки капусти розм’якли і легко відділялись один від одного. Коли побачити, що верхні листки вже відстають, виймаємо капусту, знімаємо ті листки, які гарно відстають і вже стали м’якими (можна з легкістю згортати).
Решту знову кладемо в гарячу воду і так чинимо з усіма листками капусти, поки вони всі не стануть достатньо м’якими. Готові листки кладемо на друшляк (підставивши під нього глибоку тарілку) щоб збігла зайва вода і вони трохи охолонули.
Поки капуста відпарюється готуємо начинку.
М’ясо (в мене свинина) перекручуємо на м’ясорубці в фарш. Рис відварюємо до готовності. Цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо на розігрітій пательні до м’якості. Моркву чистимо і натираємо на терку, додаємо до цибулі, трохи обсмажуємо. Відварений і охолонувший рис додаємо до фаршу, сюди ж кладемо і суміш з цибулі та моркви. Солимо, перчимо за смаком, за бажанням додаємо інші приправи. Все гарно перемішуємо.
Беремо листок капусти і в серединку кладемо трохи начинки. Згортаємо листок так, щоб він повністю закривав всю начинку (робимо голубчик). Так загортаємо всі листки.
Далі готуємо соус для цього змішуємо в мисочці томатний соус та сметану в пропорції 1:1. Я брала десь 3 столові ложки сметани і стільки ж томатного соусу.
В велику чавунну каструлю викладаємо шарами: один шар згорнутих голубців, зверху поливаємо їх трохи соусом і присипаємо цукром. Поверх знову викладаємо шар голубців і знову соус та цукор. І таким чином викладаємо всі голубці.
Доливаємо трохи води в каструлю і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння, після чого вмикаємо піч на 180 градусів і переставляємо голубці в піч. Готуємо приблизно 40 хвилин, до повної м’якості капусти і готовності м’яса. Можна звичайно готувати голубці до кінця і на плиті, але мені більше подибається їх смак саме після печі. Вони стають більш ніжними, пропареними, з насиченим смаком, тому все ж таки раджу готувати їх саме в печі. Готові голубці подаємо до столу (можна як самостійну страву або з легким салатом чи гарніром) та насолоджуємося 😉
Смачного 😉 Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))