Я думаю що розхвалювати таку страву як «холодець» немає сенсу. Всі її знають і мало хто не любить. Що ж це за Новий Рік да без холодцю?? Принаймні в нашій родині ця страва завжди присутня на святковому столі, а рецепт приготування передається покоління в покоління вже дуже багато років.
Кожна хазяйка готує по своєму і я вирішила поділитися сімейним рецептом цієї смачної страви.
Отож ми беремо на 5-ти літрову каструлю:
- Свинна гомілка – 1 шт.
- Гомілка індички – 1 шт.
- Ціла домашня курка – 1 шт.
- М’якоть свинини – близько 0,5 кг. Але можна і більше взяти.
- Морква – 1 шт. (велика).
- Цибуля – 2 шт. (великі).
- Перець горошком, сіль та лавровий лист на ваш смак.
- Часник – 3-4 зубчики (середнього розміру).
Все м’ясо ми ретельно миємо і кладемо в велику каструлю, заливаємо водою та даємо закипіти. Як тільки вода закипить, каструлю знімаємо з вогню та першу воду обов’язково зливаємо, а м’ясо ретельно перемиваємо. Це необхідно щоб з нього вийшли всі зайві та шкідливі речовини, які нам не потрібні. Після того як м’ясо промили, знову кладемо його до каструлю і заливаємо чистою водою, ставимо на вогонь. Даємо покипіти на маленькому вогні годинки 4.
Взагалі холодець вариться як мінімум 6 годин в ідеалі 8, тому раджу ставити з самого ранку готуватися, так щоб на вечір мати змогу його розлити по тарілкам і поставити на ніч в холодильник застигати. Чим довше варите тим ніжніше буде м’ясо і насиченішим виходить бульйон, а отже і застигне він краще без додавання жодних желатинів.
Коли м’ясо покипіло вже години 4 додаємо туди нарізану дрібно моркву та цілі цибулини. Приправляємо все перцем, сіллю та лавровим листом і залишаємо далі кипіти ще годинки 4. Потім куштуємо на сіль і приправи, за необхідності додаємо ще.
Часник роздушуємо та викладаємо в маленьку каструльку. Зверху заливаємо його невеликою кількістю бульйону з основної каструлі та даємо закипіти.
Вимикаємо вогонь під каструлею з м’ясом та одразу ж виймаємо його з бульйону. Очищаємо за допомогою двох виделок (ще гарячим) від кісток, жилок та шкірок (їх можна віднести собачкам).
Чистеньке м’ясо, дрібненько кришимо і викладаємо в тарілки.
Бульйон проціджуємо від перцю, лаврового листа, цибулі та моркви (за бажанням моркву теж можна вийняти і додати до м’яса в тарілках) та додаємо до нього доведений до кипіння бульйон з часником, перемішуємо. Після чого заливаємо м’ясо в тарілках гарячим бульйоном.
Даємо йому охолонути та ставимо в холодильник на ніч щоб холодець застиг.
Подаємо до столу з хроном.
Смачного)))
Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))