Класичний рецепт всесвітньовідомої італійської пасти «Карбонара».
Інгредієнти (з розрахунку приблизно на 6 порцій):
1. Спагетті — 450 гр.
2. Панчетта (або можна взяти і бекон — я брала саме його) — 250 гр.
3. Курічі жовтки — 5 шт.
4. Оливкове масло.
5. Пармезан (натертий) — 1/2 чашки. за відсутності можна скористатись і звичайним сиром, натертим на терку.
6. Перець — 1/2 ст.л.
7. Сіль.
В великій катсрюлі відварюємо спагетті до стану al dente, зливаємо воду (залишивши половинку чашки на потім) та промиваємо їх.
Панчетту нарізаємо невеличкими тоненьки скибками і обжарюємо її на пательні в оливковому маслі хвилин 10 на середньому вогні, поки жир не розтопиться і вона не стане дещо золотистого кольору.
Яєчні жовтки відділємо від білків і обережно вливаємо в них воду, яка залишилась після спагетті, потім додаємо пармезан, перець і взбиваємо все це до однорідної масси. В класичному рецепті італйської пасти немає вершків, але в сучасній американській версії цієї страви досить часто додають ще в суміш невелику кількість не жирних вершків (для смаку). Я пробувала готувати ці спагетті як з вершками так і без і можу з впевненістю сказати, що версія без вершків нічим не поступається своєму побратиму з вершками, просто смак дещо інший (але не гірший). З вершками спагетті виходять дещо ситніші та жирніші, тому обирати вам додавати їх до вашої страви чи ні.
Наступний крок, це ми беремо спагетті та викладаємо їх на пательню, де смажилась наша панчетта. В мене була спеціальна глибока тефлонова пательна для приготування страв з рису і вона чудово підійшла для приготування карбонари. Майте на увазі, що пательна повнна бути вмісткою, щоб легко помістилися спагетті, з заправкою та панчеттою і при цьому ви мали змогу їх хоч трохи перемішати без можливих наслідків у вигляді забруденої плити))
Помістивши спагетті на пательню ми їх швидко обсмажуємо, потім зменшуємо вогонь та додаємо приготовану раніше суміш з жовтків та сиру. Все це ретельно перемішуємо пасту і хвилин 5 даємо їй протушитися на маленькому вогні.
Подаємо пасту гарячою одразу ж з пательні (бо в холодному вигляді і навіть підігріті пізніше спагетті вже не такі смачні) бажано на підогрітій завчасно тарілці (це можна зробити поставивши тарілку на декілька хвилин до печі включеній на низьку температуру). Страву можна прикрасити зеленню. Вона ідеально смакує з червоним вином. Ну що ж става готова, так що всі до столу!! СМАЧНОГО))