Дуже смачна, ситна та оригінальна картопляна запіканка з фаршем, грибами та пікантним соусом. Страва виходить дійсно дуже ніжною та ароматною. Ця запіканка чудово підійде як для звичайної сімейної вечері так і для святкового столу. Вихід страви значний і цілком вистачить на велику компанію.
Оцінка страви «СМАЧНО» 😉
Інгредієнти:
- Картопля – 6 шт. (великих).
- Молоко.
- Гриби (в мене шампіньйони) – 0,5 кг.
- Зелена цибуля.
- Яйця – 2 шт.
- Вершковий сир – 100 г.
- Гірчиця.
- Сметана — 1 столова ложка.
- Кріп.
- Фарш – 200 г.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль, перець та приправи на ваш смак.
- Кунжут.
Для початку картоплю гарно миємо, очищаємо від шкірки та відварюємо до готовності. Далі даємо картоплі охолонути , додаємо трохи молока і розминаємо картоплю в однорідне пюре, солимо.
Дно форми для випікання змащуємо олією або вершковим маслом та викладаємо половину картопляного пюре,. Розрівнюємо (робимо дно запіканки) і формуємо невеличкі бортики (близько 2 см.).
Далі готуємо соус. Для цього в миску розбиваємо два яйця, додаємо туди вершковий сир,
декілька крапель гірчиці та дрібно накришений кріп, все ретельно збиваємо вінчиком.
Змащуємо картопляну основу запіканки половиною соусу.
Гриби дрібно нарізаємо і викладаємо на розігріту пательню, накриваємо кришкою. Чекаємо поки вони пустять сік, після чого зливаємо отриману воду. Додаємо до грибів трохи олії, солимо та перчимо за смаком.
Дрібно кришимо зелену цибулю та додаємо до грибів, перемішуємо та даємо трохи притушитись на маленькому вогні. Після цього додаємо сметану, ще раз перемішуємо, залишаємо притушитись ще декілька хвилин і вимикаємо.
Даємо трохи охолонути після чого викладаємо гриби на шар картопляного пюре та соусу.
Далі дрібно кришимо ріпчасту цибулю і обсмажуємо її на пательні до м’якості, після чого додаємо м’ясний фарш (в мене свинина, але брити можна будь-який). Розписувати як приготувати фарш я не буду, мабуть кожний знає як перекрутити м’ясо на м’ясорубці 😉 Фарш з цибулею солимо і перчимо за смаком, за бажанням додаємо інші приправи. Смажимо фарш періодично помішуючи на середньому вогні до готовності.
Далі даємо йому також охолонути і викладаємо зверху на гриби. Поверх фаршу знову наливаємо соус, що залишився і викладаємо другу половину картопляного пюре, гарно його розрівнюючи, щоб пюре повністю закрило нашу запіканку. Зверху присипаємо запіканку кунжутом.
Ставимо в розігріту піч і випікаємо при температурі 180 градусів близько 30-40 хвилин (в залежності від вашої печі). По суті в запіканці всі інгредієнти вже готові, але нам необхідно щоб яєчно-вершковий соус гарно схопився і міцно скріпив нашу страву, тому перевіряйте запіканку на предмет готовності саме за відсутністю зайвої рідини. Коли запіканка схопилась, підрум’янилась і перестала бути рідкуватою її можна вимикати і подавати до столу як самостійну страву або разом з якимось легким салатом.
Смачного 😉
Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))