Журек ( ?urek)– це традиційний польський суп білого кольору. В кожному регіоні Польщі його готують по-своєму. Але традиційно туди кладуть ковбасу, шинку або копченості. Подають обов’язково з вареним яйцем. В деяких ресторанах Польщі його також подають у хлібині. Цей суп є найрозповсюдженішим в Польщі і як по мені дуже смачним. Чимось він нагадує білий борщ та м’ясну солянку.
Для приготування супу вам знадобиться закваска, яка в Польщі продається в кожному магазині. В нас її знайти буде напевно важко, якщо взагалі можливо, тому вам доведеться завчасно (3-4 дні) її приготувати самим. Але це дійсно не складно і рецепт закваски є на моєму сайті, повірте суп того вартий.
Суп дійсно дуже апетитний та оригінальний тому рекомендую спробувати всім.
Оцінка його однозначно «СМАЧНО» 😉
Інгредієнти:
- Закваска – 500 мл.
- Шинка, ковбаса або ін.. – 500 г.
- Вершкове масло – 30 г.
- Перець горошком – 10 шт.
- Часник – 1 голівка.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Сметана (жирна) – 300 мл.
- Морква — 1 шт.
- Вода 3 л.
- Відварені в круту яйця для подачі.
- Сіль.
Беремо велику каструлю з товстим дном і розтоплюємо в ній на маленькому вогні вершкове масло. Цибулю дрібно нарізаємо
і обсмажуємо в маслі до прозорості.
Слідкуйте, щоб вона не пригорала. Далі заливаємо цибулю 3 л. води і доводимо до кипіння. Додаємо сіль за смаком, лавровий лист, перець, видушуємо часник, даємо покипіти 30 хвилин. В цей час розігріваємо пательню, змазуємо її олією. Шинку та ковбасу дрібно нарізаємо (я окрім шинки вирішила додати ще мисливські ковбаски).
Обсмажуємо їх трохи на пательні на маленькому вогні.
Після того як наш бульйон в каструлі покипів, виймаємо лавровий лист і перець горошком, а в бульйон додаємо шматочки обсмаженої шинки та ковбаси. Нарізаємо дрібно моркву та також вкидаємо в суп. Даємо покипіти ще хвилин 15. Після чого гарно струшуємо закваску, що всі шари перемішались і виливаємо її в суп.
Доводимо до кипіння і даємо покипіти хвилин 5. Журек повинен трохи загуснути. Далі додаємо сметану, гарно перемішуємо, доводимо до кипіння і одразу ж знімаємо з вогню,
Накриваємо кришкою і залишаємо трохи постояти. Яйця (я брала 5 шт.) відварюємо до стану «в круту», ріжемо на четвертинки і додаємо до супу.
Подаємо готовий журек до столу. Можна в тарілці, а можна й в хлібині 😉
Смачного 😉
Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))