Протягом багатьох віків цибулевий суп вважали їжею для бідняків, бо саме цибуля була одним з продуктів, який був доступний всі верствам населення. Сучасна ж версія цього супу походить з Франції 18 віку, вона робиться на бульйоні і подається з тостами з гарного хліба та сиру.
Сьогодні пропоную вам класичний рецепт цибулевого супу, розрахованого на 6 великих порцій.
Для супу вам знадобиться:
- 50 г. вершкового масла.
- 1 ст. ложка оливкового масла.
- 4-5 великих цибулин
- 1 ч. ложка тим’яну.
- 1 ч. ложка цукру.
- 2 л. бульйону (з яловичини або курки)
- 1 ст. ложка борошна.
- 150 мл. Сухого білого вина.
- 3 ст. ложки коньяку.
Для грінок потрібно:
- Хліб (будь-який на ваш вибір)
- 1 зубчик часнику.
- 1 ст. ложка французької гірчиці.
- Сир.
Для приготування супу потрібно взяти велику каструлю з товстим дном і розтопити в ній вершкове масло,
Потім додати оливкове масло і нарізану тоненькими півкільцями цибулю. 5-8 хвилин постійно помішуючи готуємо цибулю на середньому вогні, після чого додаємо тим’ян, зменшуємо вогонь до мінімума, накриваємо каструлю кришкою і періодично помішуючи готуємо так цибулю ще хвилин 20-30.
Але ВАЖЛИВО: не дати цибулі підгоріти, бо це зіпсує весь смак супу, вона повинна саме потрошку тушитися. Після того як цибуля стала м’якою додаємо до неї цукор, перемішуємо і вже з відкритою кришкою на середньому вогні постійно помішуючи, щоб цибуля не пригоріла і не пристала до дна каструлі, готуємо цибулю ще хвилин 20 до моменту коли вона стане приємного золотистого кольору. Цього немає в рецепті, але я додавала ще трохи потертої на терці моркви, для смаку і ви знаєте зайвою вона не була)
В цей час в іншій каструлі доводимо до кипіння бульйон ( в мене бульйон був курячий — вийшло смачно). В каструлю з цибулею додаємо муку і готуємо помішуючи пару хвилин. Поступово додаємо до цибулі гарячій бульйон, вино, коньяк, сіль та перець. Доводимо до кипіння, накриваємо кришкою і на мінімальному вогні готуємо суп ще 15 хвилин. Основа для супа готова.
Грінки готуємо дуже просто. Хліб нарізаємо скибками і трохи підсушуємо в духовці, після чого натираємо грінки часником і намазуємо невеликою кількістю гірчиці, а звершу викладаємо сир (на ваш вибір або шматочком або натертий на терку).
Далі ви обираєте на власний вибір як подавати свій суп, тут вже все залежить від ваших вподобань. Можна розкласти суп по тарілкам які витримують температуру духовки, а зверзху покласти по одній чи дві приготовані грінки і на пару хвилин поставити його в духовку (поки сир не розплавиться) після чого одразу подавати на стіл. Або ж як варіант налити супу і притрусити невеликою кількістю сиру і теж в духовку до моменту поки сир не розплавиться, після чого одразу подавати на стіл разом з грінками, приготованими окремо. А для людей які віддають перевагу окремому вживанню грінок я пропоную дещо видозмінений варіант, який пішов на ура в нашій сім’ї, коли суп просто подається з грінкою, яка лежить окремо на тарілці, як додаток до суп, без сирної корочки на самому супі (бо з сиром суп виходить трохи важкуватим для підшлункової, а коли просто суп з грінками це ну ДУЖЕ СМАЧНО).
Як я вже сказала тут все залежить від індивідуальних вподобань, так що обирати вам, в будь-якому випадку буде дуже смачно, я вам обіцяю!! Смачного)))