Долма

DSC_7167Дуже смачна та корисна страва. По суті і за смаком це відомі нам всім голубці, але з невеличким нюансом. А саме замість листків капусти начинка загортається у виноградне листя. Завдяки цьому страва стає більш легкою для шлунку та ніжною на смак. Спробуйте і не пошкодуєте 😉

 

Інгредієнти:

1. М’ясний фарш 300 г.
2. Цибуля – 2 шт.
3. Яйце — 1 шт.
4. Рис – 100 г.
5. Зелень.
6. Сіль, перець, приправи.
7. Цукор.
8. Морква – 2 шт.
9. Помідори – 3 шт.
10. Томатний соус.
11. Листя винограду.
Фарш можете брати будь-який, в мене був свинячий. Для отримання фаршу звичайно пропускаємо м’ясо і одну цибулину через м’ясорубку.

DSC_7152

 

 

 

 

 

Рис відварюємо до готовності. Даємо йому охолонути і добавляємо в фарш з цибулею.

DSC_7161

 

 

 

 

 

Сюди ж вбиваємо яйце, додаємо дрібно накришену зелень та натерту на терку одну морквинку. Солимо, перчимо, додаємо будь-які інші приправи на ваш смак. Гарно все перемішуємо.

DSC_7162

 

 

 

 

 

Листя винограду для більшої м’якості та ніжності опускаємо в киплячу воду і тримаємо там декілька хвилин.

DSC_7160

 

 

 

 

 

Після чого виймаємо їх і даємо охолонути. Далі готуємо соус. Для цього другу цибулину очищаємо і дрібно кришимо. Викладаємо на розігріту змащену олією пательню і підсмажуємо на маленькому вогні до прозорості. Сюди ж додаємо натерту на терку другу морквину. Далі перемішуємо і залишаємо трохи обсмажитись.

DSC_7158

 

 

 

 

 

Помідори розрізаємо навпіл і натираємо на терку без шкірки. Вкидаємо їх на пательню до моркви з цибулею.

DSC_7159

 

 

 

 

 

Сюди ж додаємо кілька ложок томатного соусу, сіль, перець, трохи цукру, перемішуємо та залишаємо потушкуватись хвилин 5-10. Все соус готовий.

Приступимо до змотування долми. Беремо одному виноградному листочку і в центр кладемо столову ложку м’ясної начинки.

DSC_7163

 

 

 

 

 

Потім гарно загортаємо листочок і вкладаємо в форму швом донизу.

DSC_7164

 

 

 

 

 

Форму можете брати будь-яку або сотейник або так звану чавунну «гусятницю» (в мене до речі саме вона), головне щоб цю форму можна було ставити в духовку. Викладаємо шарами: шар скрученої долми, потім густий шар соусу (можна навіть притрушувати трохи цукром, буде смачніше) і знову шар долми і знову соус і так до кінця.

DSC_7165

 

 

 

 

 

Останній шар має бути саме соусу.

DSC_7166

 

 

 

 

 

Доливаємо трошки води, щоб наша страва гарно протушкувалась і ставимо на маленький вогонь. Коли соус закипить даємо постояти на вогні ще хвилин 10 після чого відправляємо в гарно розігріту духовку на 40-50 хвилин. Дуже важливим моментом є саме запікання в духовці. Адже в цьому випадку страва матиме дуже приємний і ніжний смак і значно відрізнятиметься від долми приготованої на комірці. Тому не лінуйтесь і вмикайте духовку. 😉
Готову страву подаємо на стіл в гарячому вигляді з легким салатом зі свіжих овочів.

DSC_7171

 

Смачного 😉 Буду рада будь-яким коментарям та зауваженням до даної страви)))

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.