Українська традиційна кухня – це невід’ємна частина оригінальної культури країни та незмінний символ гостинності його населення. Створюючись століттями, поглинаючи різні кулінарні традиції,наша кухня стала в один ряд з найпотужнішими зі слов’янських кухонь.
Українська кулінарія — це також культурна ланка нашого народу, як мова та література, це здобуток, яким можна пишатися й потрібно збагачувати, про який не потрібно забувати.
Вона визначалася різноманітністю та багатством страв. Більшість з них потребують різних комбінованих способів приготування, а також багатьох хитрощів в інгредієнтах.
Чому ж люди її пов’язують з мистецтвом? Чим вона так притягує та манить інші народи? Що в ній такого особливого?
Українська культура не може існувати без кухні, яка є багатою та різноманітною. Вона включає у себе традиції і кулінарне мистецтво багатьох століть. Зазвичай готувати українські страви важко, адже продукти готуються в декількох етапах: спочатку жаряться або варяться, потім – продовжують готуватися в печі( у духовці). Українці використовують різні методи варки,тому що завдяки цьому , смак та духмяність стає кращою і більш привабливішою. Це саме те, що відділяє нашу багатогранну кухню від інших народів.
У кожного регіону України різне національне вбрання, так само й збереглися різні традиції приготування однакових страв.
Ми пов’язуємо кулінарію з мистецтвом, бо процес приготування,змішування різних пряностей, декорування страв – потребує надзвичайної уваги, терпіння,натхнення для кожного. Створену справжню українську страву – можна вважати витвором мистецтва!
Ось декілька характеристик української кухні.
Страви,зроблені в печі,такі як: пироги, хліб, випічка – дуже популярні на нашій території. Але в дійсності, самі ж люди полюбляють варені страви, де використовуються різні смакові компоненти: цибуля, часник, кріп,петрушка,хрін і т.д..
Повсякденна їжа у кожній сім’ї зазвичай складається з перших рідких страв, таких як різноманітні супи та борщі.
Щоб створити такі страви кожна справжня господиня застосовує різні дивовижні прянощі , нові інгредієнти, щоб її страва була неповторною, вишуканою та індивідуальною. Першу страву також прикрашають сметанкою, адже вона придає м’який та ніжний смак. Українська господиня подає до борщу пампушки с часником,щоб зробити см ак специфічним та незабутнім.
На друге – наш народ полюбляє їсти м’ясо. Зазвичай –курятина,телятина чи свинина. Дуже часто експериментують способом приготування та прянощами, адже до м’яса ставляться, як до головного продукту, який надає сили. А особливо українці обожнюють сало, яке славиться на весь світ. Для напоїв використовують сухофрукти або свіжі плоди.
Якщо ж ми зазирнемо до мистецтва приготування алкогольних виробів — побачимо створення горілки,пива. Неалкогольних – квасу.
Горілка – еквівалент російського напою, виготовлений на основі зерна. З запахом меду та в паприці. Мед став найдавнішим , найпопулярнішим рецептом. Його смак нагадує сидр, а його склад змінюються, при додаванні різних продуктів.
Вино – прийшло до нас з Західної Європи, але завдяки нашому винограду це вино стає бездоганним.
Квас – маю своє мистецтво та майстерність приготування. Є безліч рецептів його створення і нині все ще вигадують нові.
Відома стала мінеральна українська вода, яка славиться своєю чудодійною та лікувальною силою.
На другу страву можуть подавати смачні вареники. На сьогоднішній день ми готуємо їх із надзвичайно різними смаками: вишня,картопля, гриби,м’ясо, полуниця,смородина….І дійсно,щоб створити такі шедеври,людина повинна виявити креативні якості.
Ми не можемо представити нашу кухню без запашних голубців,які символізують народження світу та про які знають усі народи.
Також потрібно згадати деруни! Не дивлячись на те,що млини з картоплі або пиріжки зустрічаються в різних слов’янських культурах, на Україні ця страва набула настільки широкої популярності,що їжі стала просто незамінною майже в кожній домівці. Традиційно вони подаються в гарячому вигляді зі сметано та маслом.
На релігійні, весільні та інші свята, наш народ готує велику кількість страв, які символізують всю могутність і всю сутність України.
Звичайно це не повний перелік української кулінарії, адже у кожній хаті свої правила,погляди та традиції,своє мистецтво приготування.
Національна українська кухня — це страви, які завжди створені з любов’ю та душею, вона ще не залишила осторонь ні одного пересічного громадянина та гостя країни.
Можна сказати, що мистецтво приготування та створена в процесі смачна страва завжди залишається у пам’яті і спогадах людей. Така культура стала візитною карткою України у світі!
Багато ресторанів світу внесли в свої меню нашу народну кухню, але по-справжньому її відтворити виходить тільки українцю.
Нажаль, залишились ті люди,які не навчилися цінити це мистецтво і приділяють увагу більш американським фаст-фудам, італійським піцеріям,чи японським ресторанам.
Це їх вибір! Але ж ми народилися на цій землі,тому повинні користуватися тим, що в нас є та створювати дійсно витвори мистецтва,які нам дарує природа.
Отже, поважаймо нашу культуру,розвиваймо нашу духовність,збагачуймо наші знання !