Виховання здорового та корисного харчування

kid-eatЇжа не повинна перетворюватися на сенс життя,
вона потрібна лише для його підтримки,
не більше.

Сократ

Ми живемо в епоху, в якій зміни відбуваються з величезною швидкістю, в тому числі — і в сфері культури здорового харчування. Коли росло і виховувалося більшість з старших членів нашої родини — тітки, дядьки, дідусі, бабусі — у них не було доступу і до тисячної частці тієї інформації, яка доступна нам зараз. Та й склад продуктів раніше був іншим — люди не знали ні про консерванти, ні про барвники, ні про молоко, яке може зберігатися місяць, при цьому перебуваючи поза холодильника.

Все що ми їмо – будівельний матеріал нашого організму. Пригадаємо будову будинку: щоб закласти фундамент, нам необхідна цегла, цемент, вода, дуже великі залізобетонні пластини; щоб побудувати стіни ми беремо цеглу або ж бетонні блоки; поверхи розмежовуються знову залізобетонними плитами, ставимо вікна, двері, фарбуємо… Вийшов дуже гарний будинок. У нашого організму складніша побудова, і кожна його складова різна за своїми функціями.

А їжа – це те джерело, що надає все необхідне щоб наш організм розвивався та постійно оновлювався. Разом з їжею ми отримуємо корисні та поживні речовини, що допомагають рости та розвиватися нашому організму. Завдяки їжі організм наповнюється основними складовими, такими як білки, жири, вуглеводи, вітаміни, неорганічні речовини та вода.

Щоб організм нормально ріс та розвивався людині необхідно вживати вітаміни. Їх багато відкрито та досліджено, позначаються вони латинськими літерами А, В, С, D і т.д. Вода, вітаміни та мінеральні солі – засвоюються добре організмом, а продукти, що містяться в них перетравлюються легко. Енергію дають організму такі речовини як вуглеводи та жири, коли вони перетравляться, організм людини отримує жир та глікоген. Якщо людина вживає достатньо вітамінів разом з їжею, то її організм витриваліший, стійкіший до захворювань, людина має добру пам’ять, вона бадьора та працездатна.

Відомо, що в кожної людини різні потреби в їжі. Щоб організм ріс йому необхідно багато корисних речовин, аніж просто для підтримання його працездатності. Тож діти повинні вживати їжу збагачену поживними речовинами. Коли ми вибираємо їжу необхідно враховувати, що продукти мають містити в собі різні складові компоненти. Хлоп’ята тратять більше енергії, ніж дівчата, тому їхній раціон харчування повинен містити більше поживних речовин, щоб організм міг повноцінно розвиватися. Також більше вітамінів та мінералів необхідно вживати і людям, які хворіють, чи одужують, а люди, що багато працюють, тратять багато енергії на розумову працю і це потрібно заміщувати за рахунок повноцінної їжі.

Говорячи про культуру здорового харчування, я ні в якому разі не маю на увазі слідування яким-небудь дієт і, тим більше, не закликаю вдаритися у вегетаріанство. Це всі питання індивідуальні, і в питання дієт краще не вдаватися без рекомендації лікаря. Культура здорового харчування має на увазі проходження певних правил. Звичайно, вона повинна ґрунтуватися на певному досвіді та знаннях, а саме властивості та особливості продуктів, їх впливі на наш організм, про їх поєднанні один з одним. Володіючи такими знаннями, ви свідомо маєте змогу підібрати ті продукти, які будуть відповідати вашому способу життя.

Тому можна готувати їх корисними та по-максимуму використовувати всі корисні речовини, що вони мають в собі.

Метою виховання є формування веселої, здорової, гармонійної, життєстійкої, фізично досконалої, життєрадісної і творчо — розвиненої людини. Складовою частиною процесу виховання є культура здорового харчування.

Культура здорового харчування дітей у нашому суспільстві, в будь-яких економічних і політичних умовах є популярною проблемою і об’єктом важливості, тому що цей фактор значною мірою визначає майбутнє країни, генофонд нації. Тому необхідно виробити систему виявлення рівня культури здорового харчування дітей та цілеспрямовано відстежувати його. Основні завдання культури здорового харчування: популяризація переваг культури здорового способу життя, розширення кругозору учнів в області здорового і раціонального харчування.

Проаналізувати сьогодення, може здатися, що про культуру здорового харчування ніхто не задумується. Місто мерехтить біл-бордами, а на них заклики що скуштувавши швидку їжу, ви довго не будете відчувати голод. Та всім відомо, що це «надовго» довго тривати не буде, але і це не зупиняє людей харчуватися у фаст-фудах. Їжа, що ми вживаємо, має бути збалансованою за вмістом жирів, білків та вуглеводів, що необхідні організму; також насичена не менш важливими компонентами — вітамінами, мікроелементами. Ось чому потрібно постійно вживати джерела вітамінів, а саме овочі та фрукти.

Харчування виконує одну з найважливіших функцій в організмі людини, приносячи енергію, яка є необхідною для заміщення витрат, що трапляються в процесі життя. Щоб відбувалося відновлення клітин і тканин, організм має бути збагачений такими речовинами: білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мінеральні солі. Ще їжа — джерело створення ферментів, гормонів та інших регуляторів обміну речовин в організмі.

Здорове харчування, що враховує умови життєдіяльності, праці, гарантує стабільність внутрішнього середовища організму людини, діяльність різних органів та систем, а отже, є обов’язковою складовою хорошого здоров’я, збалансованого розвитку та працездатності.

З часом, навіть найнезначніші зміни допоможуть сформувати хороші звички і позбутися шкідливих. В свою чергу, хороші звички — вірний шлях до збалансованого харчування і довголіття.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.