Слово естетика дослівно перекладається з грецької мови, як почуття, чуттєве сприймання. Кулінарія досить широка галузь, яку кожна людина сприймає чуттєво, але кожен по-різному!
Кулінарія, як мистецтво передбачає дещо ідеальне, що зможе пробудити бажання, та естетичний зміст кулінарії передбачає вміння чітко розподіляти ідеальне від непотрібу!
Сутність естетичного виховання передбачає:
1-естетичне сприйняття (первинне враження, що відображає красу, та ставлення до неї.)
2-естетичні знання (сприяють швидкому оволодінню навичками та вміннями оцінювати та творити)
3-естетична культура (передбачає потребу вносити прекрасне в світ)
4-естетичні переживання (почуття пов*язані з певними предметами)
5-естетичний ідеал (ідеал формує смак, та зображує уяву про красу)
Естетичним вихованням дитини займаються батьки, пізніше педагоги, саме тому естетичне виховання дитини залежить від розвитку батьків, їх смаків та суджень.
Кулінарія, як мистецтво виникла в епоху Середньовіччя у Франції. Шеф-кухар королівської сім*ї зробив першу в світі книгу рецептів. Пізніше постало питання про збереження первинних рецептів та створення культури праці (кодування, збереження, контроль). В Італії перша кулінарна книга з*явилася приблизно на 50 років пізніше, та була написана на латині.
З того моменту ідеалом в більшості шкіл кулінарії служать французька або італійська кухня, та більшість людей, що знаються на кулінарії, як мистецтві — відвідують заклади саме італійської, або французької кухні.
Основні вимоги до проведення трапези також формувалися в команді королівських кухарів. Вони й досі використовуються в рестораціях та особистими командами чиновників.
Важливою темою є й азіатська кулінарія! В давньому Китаї імператор вважався майже Богом, а отже й підхід мав буди відповідним. В Китаї всі ідеали виховання передавались спадково, саме тому ми маємо можливість побачити чайну церемонію та традиційне оформлення зали.
Японія також має свою історію кулінарії, проте в них більше практичний підхід, проте не менш естетичний. В Японії є особливість в розташуванні країни. Морські традиції донесли до нас такі шедеври, як суші, сушимі та цікаві форми десертів. Все перечислене об*єднує одне — естетичність! Саме практична естетичність, та її прояв в місцевій кулінарії набули значного поширення.
В Туреччині — рахат-лукум (створ енний на замовлення ханом), в країнах середньої — багатий асортимент харчів (приготовлених та оформлених дуже естетично), та багато інших прикладів.
В Кулінарії є місце для естетики! Естетика зробила кулінарію мистецтвом, яке треба поважати та творити.